Které příznaky upozorní na rakovinu jícnu a kdo je tímto onemocněním nejvíce ohrožen? Na základě jakých vyšetření lékař určí diagnózu a v čem spočívá léčba? Jaké jsou nejčastější typy nádoru jícnu? Odpovědi na tyto otázky a další informace, které se týkají daného tématu, naleznete v uvedených zdrojích.
Zatímco dříve byli pacienty hlavně lidé, kteří kouří nebo ve velkém konzumují alkohol, v současnosti se nádor častěji objevuje u těch, kteří mají problémy s trávením. Nejčastějšími příznaky karcinomu jsou dlouhodobé pálení žáhy nebo problémy při polykání.
Světová zdravotnická organizace varuje před příliš horkými nápoji, které podle ní mohou způsobovat rakovinu jícnu. Riziková je přitom teplota nad 65 stupňů, ne samotné pití. Káva nebo čaj, které mají normální teplotu, karcinogenní nejsou.
Prohlášení k využívání informací
získaných prostřednictvím Národní lékařské knihovny
Upozorňujeme uživatele, že profese knihovníka plní roli zprostředkovatele informací.
Nalezené informace tedy nelze vždy a beze zbytku chápat jako plně relevantní pro posouzení odborného postupu nebo zdravotního stavu.
Informace poskytnuté NLK nemohou v žádném případě nahradit komunikaci s lékařem, lékárníkem či jiným zdravotnickým pracovníkem.
NLK nijak nezodpovídá za důsledky vyplývající z případné nesprávné interpretace či aplikace informací obsažených v poskytnutých informačních zdrojích.